Jedna porcja obejmuje 2-3 rośliny, w tym conajmniej jedna większa ponad 5cm średnicy (lub ''cebulka'' przetrwalnikowa) oraz 1-2 młodziutkie okazy.
Jak sama nazwa wskazuje gatunek ten wytwarza duże liście. Ich duża, sercowata blaszka liściowa jest osadzona na charakterystycznym wąskim ogonku. Gatunek ten polecamy każdemu pasjonacie, odpowiednio hodowany potrafi pięknie się rozrosnąć.
Jeśli dobrze zapoznamy się z wszystkimi aspektami hodowli, a także będziemy ich przestrzegać - hodowla tego gatunku nie będzie szczególnie problematyczna. Macrophylla nie potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza, aczkolwiek w terrariach, przy odpowiednim naświetlaniu - będzie się pięknie prezentować i ładnie wybarwiać. Poradzi sobie również na południowym, wschodnim lub zachodnim parapecie okiennym, a także na ogrodzie. Na zewnątrz można go hodować od maja do końca października. Lubi lekko wilgotne podłoże, w utrzymaniu takiej wilgotności podłoża może pomóc trzymanie w większych doniczkach. Podlewamy roślinę w momencie, gdy zaobserwujemy, że podłoże u naszego tłustosza jest suche, najlepiej spryskując niezbyt dużą ilością wody ''od góry'', pod wieczór. W momencie, gdy roślina zabiera się do spania - ''chowa się'' do bulwki przetrwalnikowej, przypominającej cebulkę, wtedy należy zupełnie zaprzestać podlewania na parę miesięcy, najlepiej utrzymując przy tym wysoką wilgotność powietrza i niską temperaturę. W okresie zimowania polecamy chłodniejsze stanowiska, można przykładowo usadowić roślinę przy nieszczelnym oknie, lub przy okienku na korytarzu, w piwnicy, a także na strychu. Należy pamiętać aby podczas zimowania temperatura nie spadła poniżej zera. Gatunek ten często kwitnie zaraz po wybudzeniu, na wiosnę, często przed wypuszczeniem owadożernych liści. Aby roślina była wystarczająco silna do tego procesu - od lutego można zacząć lekko zwilżać glebę.
Jako specjalistyczne podłoże polecamy zastosować mieszankę zawierającą równe objętości perlitu, wermikulitu, lawy wulkanicznej, piasku, torfu, a także nieco dolomitu oraz węglanu wapnia w formie sproszkowanej.
|