Kapturnice





PODLEWANIE
Kapturnice powinny stać na podstawce z wodą. Należy utrzymywać stały poziom wody 1-2cm w podstawce. Jest to niezmiernie ważne latem, gdyż w wysokiej temperaturze szybko podłoże może przeschnąć, co może spowodować nawet śmierć rośliny, kapturnice są bardzo wrażliwe na przesuszenia gleby.
W okresie spoczynku należy ograniczyć podlewanie - nie można jednak dopuścić do przesuszenia gleby. Do podlewania najlepiej używać wody destylowanej, deszczowej lub z filtra RO.
ŚWIATŁO
Im więcej światła, tym bardziej kolorowe i zdrowsze będą rośliny. Są to rośliny światłolubne, stąd kapturnice dobrze rosną na południowym parapecie okiennym i stanowiskach słonecznych na balkonie i w ogrodzie.
TEMPERATURA
Idealne temperatury to : latem 20-30 ºC, zimą 2-12 ºC
PODŁOŻE
Kapturnice najlepiej rosną w mieszance kwaśnego torfu 3,5-4,5 pH wysokiej jakości, bez nawozów, z piaskiem lub drobnoziarnistym żwirkiem w proporcji od 2:1 do 1:1 .
Nie należy nawozić sztucznie, roślina pobiera składniki odżywcze z rozłożonych pod wpływem enzymów ofiar. W okresie braku owadów roślina będzie rosła normalnie dzięki fotosyntezie.
ZIMOWANIE
W okresie zimowym aby utrzymać zdrowie rośliny powinno się ją wprowadzić w okres spoczynku.
Polecamy zimować kapturnice w jasnym, zimnym pomieszczeniu, doskonale nada się miejsce przy okienku (tak aby roślina miała jasno) w garażu, na strychu lub piwnicy, gdzie panuje niska temperatura. W przypadku braku w tych miejscach światła - można roślinę doświetlać np świetlówką kompaktową.
Inną metodą zimowania kapturnic jest zimowanie na ogrodzie. Jeśli roślina rośnie nam na ogrodowym "mini torfowisku" (polecamy forum rosliny-owadozerne.pl - zakładanie torfowiska) to bez problemu roślina przezimuje nam na nim. Jeśli roślina rośnie nam w doniczce - możemy przykładowo "zakopać" doniczkę w glebie, tak aby korzenie oraz kłącze nie było bezpośrednio narażone na częste zamarzanie i odmarzanie. Tyczy się to jednak głównie cieplejszych rejonów Polski.
Nie testowaną przez nas metodą zimowania jest zimowanie w lodówce. Należy ściąć wszystkie liście rośliny u podstawy, przy samym kłączu, następnie wyjąć roślinę z podłoża, oczyścić korzenie z torfu, porządnie opłukać i taką "czystą" roślinę włożyć do woreczka strunowego, a następnie na półeczkę w lodówce.




< Wstecz

Copyright © CarniSana 2010-